Ürgüp-Avanos yolu üzerinde yer almaktadır. Gez gez bitmez, efsanesi tükenmez Kapadokya’nın büyüleyen köşelerinden biri Devrent Vadisi. Vadiyi diğer Kapadokya vadileri gibi yürüyerek değil, hayal kurarak keşfediyorsunuz, çünkü Avanos Devrent Vadisi’nin bir adı da ‘Hayal Vadisi’. İçinde kiliseler, Roma mezarları veya kayalardan oyulmuş yerleşim yerleri görmeyeceksiniz ama bu vadide kendi kahramanlarınızla kendi masalınızı yaratacaksınız.
Kapadokya'nın Avanos bölgesinde yer alan Kapadokya Devrent Vadisi, adeta masalsı bir portre görünümünde. Vadi; sahip olduğu farklı suretteki peri bacaları dolayısıyla tüm dünyada "Hayal Vadisi" olarak da anılıyor. Bazıları ise kayaların gün batımında aldığı renkten dolayı "Pembe Vadi" olarak da isimlendirmiş bu yeryüzü cennetini.
Yıllar önce Kapadokya'da çekilen ünlü Asmalı Konak dizisinden de yakından tanıdığımız Kapadokya Devrent Hayal Vadisi, deve şeklindeki peri bacası ile ünlü daha çok. Vadiyle adeta özdeşleşmiş olan deve şeklindeki peri bacası, Kapadokya Devrent Hayal Vadisi'ne gelenlerin ilk ziyaret ettiği nokta konumunda bugün. Bu nedenle tahrip görmemesi için bu oluşum çitlerle çevrili durumda.
Kapadokya Devrent Hayal Vadisi, farklı canlıları, özellikle de hayvanları çağrıştıran çok sayıda peri bacasına ev sahipliği yapıyor. Bu anlamda ziyaretçilerinin hayal gücü sınırlarını da geliştiren bir vadi Kapadokya Devrent Hayal Vadisi.
İsmi "derin çukur ve uçurum" anlamını taşıyan Kapadokya Devrent Hayal Vadisi, adeta bir masal diyarını andırıyor diyebiliriz. Gece doğan ayı izlemek için bulunmaz bir yer olan Devrent, "U" şeklini anımsatan bir yapıya sahip. Bir ucu Devrent'e, diğer ucu ise Kızılçukur'a uzanan vadinin orta kısmında ise Paşabağ ve Zelve bulunuyor. Kapadokya Devrent Hayal Vadisi'nde herhangi bir yerleşim yeri yok, Kapadokya'nın diğer vadilerine göre de yürüyüş alanı da bir hayli sınırlı. Devrent Vadisi'ni farklı kılan, sahip olduğu farklı şekillerdeki peri bacaları.