K A P A D O K Y A K U L T U R Y O L U

St. Basileios Kilisesi (Ayos Vasilyos Kilisesi)

Mustafapaşa'nın kuzeyindeki Beydere Vadisi'nin doğu yamacında bulunmaktadır. Yıkılma tehlikesi nedeniyle 2012 yılında ziyarete kapatılan kilisenin bir kısmı, 2018 yılında yapının bir bölümünün kaya parçasından koparak vadiye doğru uçması sonucu yok olmuştur. Kilisenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir ancak, kilisedeki duvar resimlerinde 1902 ve 1915 tarihlerine rastlanmıştır. Buna göre kilise en geç 20. yüzyılın başına tarihlendirilebilir. 

St. Basileios Kilisesi, farklı bölümlerden oluşan bir yapı topluluğu şeklindedir. Kilise, vadinin üst kısmındaki yamaçta, günümüz toprak seviyesinin altındaki kayaya oyulmuş farklı kotlardaki mekanlardan oluşmaktadır. Arşiv kaynaklarında kiliseden "üç katlı bir korunağı/sığınağı olan Basileios Kilisesi" olarak bahsedilmektedir. Kilise orta katta yer almaktadır. Sığınak yapıyı oluşturan katların en altında bulunuyor olmalıydı.

Yapıya giriş, sonradan betonarme olarak yapılmış dikdörtgen bir kapının olduğu vadinin üstünden sağlanmaktaydı. Burada, beşik tonoz örtülü bir sahanlık bulunmaktaydı. Sahanlığın devamında da üzeri beşik tonozla örtülü merdivenli bir mekandan kilisenin olduğu orta kata geçilirdi.

St. Basileios Kilisesi, özellikle bünyesinde barındırdığı duvar resimleriyle gerek Mustafapaşa'da gerekse bölgedeki Osmanlı Döneminde yapılmış diğer kiliseler arasında özel bir yere sahiptir.

Yapıya ismini veren aziz, "Kapadokyalı Babalar" olarak bilinen isimler arasında en iyi tanınan ve grubun en yaşlısı olan "Kayserili Büyük Basileios"tur. Azizin ayrıca, Sinasoslu Rumlar tarafından "Tanrıya dualarını ulaştıracak bir elçi" de sayıldığı belirtilmektedir.

Konum

Enlem: 38.575183543286805 Boylam: 34.87159804895078     Yol Tarifi Al